2016. február 28., vasárnap

Mandarin ültetése magról

Azt észrevettük, hogy a kifejlett citrom, mandarin és narancs fák ára a kertészetben 25-30 ezer forint között mozognak? Ültessünk inkább otthon és a növekedését is végignézhetjük.

A mandarin nevelése egyszerűbb, mint az ember gondolná. A lényeg a megfelelő mg kiválasztása. Én speciel szeretem, így mandarint veszek, nem csak magot. Sokkal olcsóbb :)
A fő szempont a gyümölcs kiválasztása, amit az alábbi képpel tudok legjobban szemléltetni:



1. Az egyik "piros" bolthálózat szupermarketében vettem a gyümölcsöt. Kő kemény volt és savanykás, lédús és tuti, hogy tele volt színezékkel, mert a kezem igen csak befogta a kezem. Mint ahogy az a képen látszik, nem is akar vagy tud nőni, egy szinten megállt. 

2. Piac! A gyümölcs puha volt, kicsit szárazabb, viszont édes. Ahogy látszik nő is rendesen. Valószínűleg fele annyi vegyszert kapott, mint az előző.

3. Gyümölcsös. Egy kicsit lédúsabb volt a mandarin a piacinál, talán édesebb is, ezek is nőnek szépen.

4. A nagy "kék" bolthálózat. A gyümölcs kemény volt, édes volt, lédús volt és még olcsó is. Az eredmény szemmel látható...

Szóval, ha meg van a megfelelő mag, jöhet az ültetés. Sokan úgy gondolják, hogy érdemes csíráztatni előtte a magokat, én nem szoktam, ahogy ezeknél sem tettem. Puha földet válasszunk nekik, vagy citrus földet, vagy kaktusz földet, ha nincs, használjuk nyugodtan az általános virágföldet, baja nem lesz tőle.
A magokat, egymástól legalább 10 cm-re ültessük el. Nem kell túl mélyre tenni, elég 1-2 cm-re. A lényeg, hogy amikor locsoljuk, a víz ne mossa ki a földből. Ha ez megvan, locsoljuk meg bőven vízzel, majd tegyük fényes, meleg helyre. Nekem az ablak párkányon van a konvektor felett. megnőttek olyan nagyra, hogy át lehet ültetni őket, figyeljünk arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek, illetve egy cserépbe csak 1 fa kerüljön. 

1 megjegyzés: