2016. július 2., szombat

Az áfonya ültetése, gondozása

Kép forrás: Wikipédia
Az áfonya ültetése nem olyan bonyolult, mint ahogy azzal sokakat ijesztgetnek. Első sorban két dologra lesz szükség: áfonyatőre és ültető árokra.  Az áfonya a savas közeget kedveli a leginkább, így speciális földet kell kikeverni a számára, ami szintén egyszerű feladat. 

Ássunk ki egy 40 cm széles árkot, hosszúsága legyen a tövenként 100-cm, mélysége pedig a tő gyökérzetétől 4-5 cm-el nagyobb. Azaz 3 tő esetén 40 cm széles és 300 cm hosszú. A töveket tegyük be az árokba, egymás közt 100 cm távolságot hagyva. A kiásott földet 1:1 arányba keverjük fel tőzeggel, adjunk hozzá humuszt (a keverék legalább 5%-át adja) és keverjünk hozzá fenyőavar keveréket. A behelyezett töveket a keverékkel takarjuk be úgy, hogy a gyökérzet lehetőleg ne sérüljön. Ez után bőven locsoljuk meg. A földfelszínt érdemes évente megújítani a keverékkel.
Az ültetésre legalkalmasabb időszak a március, április. Ilyenkor még nem túl meleg az idő, viszont túl nagy fagyok sincsenek. Nem csak a kiültetés ideje, de a helye is nagyon fontos. Ha árnyékba tesszük, nem lesz termésünk, ha napra, akkor ki fog égni a növény, így érdemes félárnyékos helyre ültetni.

A tövek vásárlása esetén bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelő helyről vesszük meg. Sok helyen tápoldatos földben tartják. Ilyenkor nem látszik rajta, de sokszor már kiöregedett tövet próbálnak eladni, illetve ezek a tövek a kiültetést sem bírják olyan jól, sokszor nagyon silány a termésük.

Gondozása egyszerű. Locsoljuk meg gyakran. A locsoláshoz az esővíz a legalkalmasabb, illetve ahol van rá lehetőség a kerti kút vize. Ügyeljünk rá, hogy ha kúti vizet használunk, először hagyjuk azt kicsit felmelegedni a napon.  Termésre a második – harmadik évben számíthatunk. A termési időszaktól kezdődően évente aktívan metszeni kell.

Az áfonya metszése már kicsit igényesebb, de a folyamat nagyon könnyen elsajátítható. Az első  – második évben, mikor a vessző végén virágzani  kezd, távolítsuk el. Elfogadható mennyiségű és finom termést még nem hozna, viszont a tápanyagot elvonná azoktól a részektől, ahol a növénynek fejlődnie kellene.
A harmadik évtől a metszést még március végén - április elején, illetve szüretelés után az alábbiak szerint végezzük el:
  •           távolítsuk el a beteg, elszáradt, elhalt szárakat.
  •           távolítsuk el a vékony, illetve termésképtelen lelógó vesszőket
  •           távolítsuk el a 4-5 évesnél régebbi ágakat
  •           A tőhajtásokból csak maximum a 8 legerősebbet hagyjuk meg.

Nem működik az a taktika, hogy több ág több termés, mert elvonják a tápanyagot a termő száraktól a fejlődéshez.   


A gondozást meghálálja, hiszen gyümölcse nagymértékben tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat és B vitamint. Házilag általában dzsem vagy szörp készül belőle, bár a különböző vadhúsok ízesítésére is használják. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése