2016. március 6., vasárnap

Fűszervarázs


Ánizs:
Az ánizst ritkán használjuk a napi főzés során, helyette süteményekbe, vagy házilag elkészített likőrökbe keverjük bele. Pedig az ánizs nagyon jó hatással van emésztésünkre, segít megelőzni a felfúvódást, a puffadást, és meggátolja az emésztési zavar kialakulását. Ezenkívül jó hatással van a vérkeringésre, és enyhíti az asztma tüneteit.
Mivel nagyon erős, intenzív az íze, így csak óvatosan tegyük az ételbe, de remekül harmonizál a süteményekben, karácsonykor a mézeskalács fontos kelléke, vagy például gomba mellé is jól társítható.

Babér:
A babér egy jól ismert fűszernövény, amelyet leginkább a krumplifőzelék mellé, vagy a vadas mártáshoz használunk. Jellegzetes, pikáns, kissé keserű íze leginkább a savanyú ételekhez illik jól, de vadhúsok mellé, illetve burgonyás ételekhez is bátran adhatjuk. A babér remek gyógyír lehet a légzőszervi megbetegedésekre, illetve nyugtató, alvást segítő hatással is rendelkezik.

Bazsalikom:
A bazsalikom az olaszos, illetve a paradicsomos ételekhez illek remekül. Egy csipet friss bazsalikom gyorsan felpezsdíti vérkeringésünket, erősíti a gyomrot, és segíti az emésztést. Főzésnél az étellel együtt főzik, de hideg ételek, vagy saláták mellé is adhatjuk!

Oregano:
Főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva). Természet antibiotikumának tartják. A növény levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát főznek belőle. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése