2016. március 27., vasárnap

Chia mag - a csodaszer!

A chia magból készült étel érdekes állaga, különleges kinézete valamint enyhén diós-mogyorós íze miatt egyre több egészségtudatosan táplálkozó étrendjében találkozhatunk vele.
A chia mag fontos szerepet játszott a mexikói őslakosság étkezésében. A teljes magot, lisztjét és olaját is előszeretettel fogyasztották. Magját megpirították majd megőrölték, így készítettek el a Chianpinollit, vagyis a speciális chia lisztet, melyet tortilla, tamale és egy speciális azték üdítőital, a Chianatoles készítéséhez használtak.
A chia méltán nevezhető funkcionális élelmiszernek, mivel kedvező tápanyagtartalma és értékes vegyületei, diétás rostjai révén szerepet játszhat a szív-érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség prevenciójában, a gyulladásos folyamatok gátlásában, számos idegrendszeri betegség megelőzésében.

Mit tartalmaz a chia mag?

  • 2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
  • 5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
  • 2x több káliumot tartalmaz, mint a banán
  • 3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
  • 3x több vasat tartalmaz, mint a spenót


Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kalciumot és mangánt.
Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására. Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek. A chia rendkívüli antioxidáns hatású.

Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva, növeli azok tömegét de a kalóriáját nem. Ezért ha a diétás mennyiségű ételeket dúsítjuk chia maggal, akkor az étel térfogatát megnöveli és jóllakottság érzetet is kelt, valamint tápanyagokban gazdag táplálékhoz juthatunk a használatával.

Chia mag 100g-ra vonatkoztatott tápanyagtartalma:

  • Energia 486 kcal
  • Fehérje 16,54 g
  • Zsír 30,74 g
  • Szénhidrát 42,12 g
  • Élelmi rost 34,4 g


Legismertebb felhasználási módja a reggeli joghurt, müzli dúsítása.
Nyersen bármely ételbe belekeverhető, vagy megszórható, mivel íze viszonylag semleges. Próbáljuk ki salátára szórva, vagy szendvicskrémekbe, pástétomokba keverve!
Magas nedvszívóképességéből adódóan kiváló házi puding készíthető belőle, ha tejhez, joghurthoz keverjük, friss gyümölccsel tálaljuk.
Zselésítő tulajdonságát a gluténmentes pékáruk készítésekor is kihasználhatjuk, de akár a tojás pótlására is alkalmas, süteményekben vagy rakott, töltött ételekben egyaránt.
Őrölt formában lisztek dúsítására, levesek, főzelékek sűrítésére is használható.


A chia eredményesen alkalmazható pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, hypoglykémia, gyomorégés, reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére. Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A magok a szemek tisztítására is használhatók. A szembe rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást  is csökkenti.


Forrás:
glutenerzekeny.hu, edenkert.hu, interherb.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése