2016. március 6., vasárnap

Macskamenta

Az illatos macskamenta (Nepeta cataria) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családján belül a macskamenta (Nepeta) növénynemzetségbe tartozó növényfaj.
A növény gyorsan fejlődik és könnyű gondozni. A virágai, melyek kora nyáron jelennek meg, a fogazott levelei között csoportosan helyezkednek el. A növény az egész évszak alatt folyamatosan virágzik. Egyes változatai nagyon vonzóak a macskák számára, akár élő, akár szárított formájukban.

A macskák őrült szaglászással, rágcsálással és az illatos macskamenta ide-oda való pofozgatásával reagálnak a növényre.

A növény szárított és friss leveleit gyógyteákban, vagy mint fűszernövény is felhasználhatjuk, mártásokba, levesekbe is nagyon finom. Kertünkbe ültetve elűzi a bolhákat, és az egereket, sőt ha a zöldségek közé ültetjük, megvédi a növényeinket a kártevőktől.
Magról illetve palántáról is könnyen szaporíthatjuk, a kiültetett palánták már a következő évben buja bokrot alkotnak. A magokat márciusban üvegházba, vagy védett helyen neveljük elő, de ha szabad-földbe szeretnénk kiültetni májustól, vessük el a magokat kertünk napos meleg részébe. Az előnevelt palántákat csak május közepétől ültessük ki, egymástól kb. 20*20 cm sor és tőtávolságra.

Ha a macskamentát, mint dísznövényt szeretnénk ültetni, érdemes az első virágzás idején visszavágni a hajtásokat, így késő őszig is virágos macskamentánk lesz a kertünkben.
A növény magas illóolaj tartalommal rendelkezik, amely a citrál, és a citronella, ezeknek köszönheti fanyar illatát. A macskák is épp az illóolaj tartalma miatt szeretnek a növényhez dörgölőzni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése