2016. március 29., kedd

Készíts természetes permetlevet, ne mérgezd tovább magad!

Sokan próbálnak meg minél jobban odafigyelni a helyes táplálkozásra, sokszor a legalapvetőbb dolgokra nem figyelnek. Például a paprika tele van többek között C vitaminnal, de ha nem megfelelően termesztett paprikát fogyasztunk, előfordulhat, hogy többet árt, mint használ.

Egyre elterjedtebb az úgy nevezett Bio gazdálkodás, sok étrend illetve ami még megtévesztőbb, diétás étrend alakult ki belőle. Pedig a bio nem azért bio, mert fogyókúrás, hanem mert (az esetek többségében...) vegyszermentes.

Képzeld el, hogy a paradicsomot félérett állapotban lepermetezik, leszedik, majd mire beér a boltba, már gyönyörű piros. Mit kapott? Hát nem cukorkát... Biztos vagy benne, hogy a te szervezetednek szüksége van arra a rengeteg vegyszerre?

Itt van néhány példa, hogy az otthon termesztett zöldségeket / gyümölcsöket hogyan védhetjük meg vegyszerek nélkül. Egyszerűbb, mint gondolnád!

Gyermekláncfűlé: Szedjünk, le 2 kg friss gyermekláncfüvet majd áztassuk be 10 liter vízbe és hagyjuk ott 2 hétig. Majd szűrjük le és ötszörös hígításban permetezzük ki tavasszal és ősszel a növényekre és a talajra is. Növekedésserkentő hatása van.

Kamillalé: Szedjük, le fél kiló friss vagy szárított kamillát majd áztassuk be 3 liter vízbe 3-4 napig. Szűrjük le és tízszeres hígításban permetezzük ki. A zöld levéltetveket riasztja.

Káposztalé: Szedjünk le 3 kg káposzta levelet és áztassuk be annyi vízbe, hogy ellepje.Erjesszük így 2 hétig majd szűrjük le és tízszeres hígításban permetezzük ki a zöldség ágyásba. A legtöbb zöldségre növekedés serkentő hatással bír.

Paradicsomlé: Szedjünk, össze 2 kg paradicsomot lehet a szára hajtása levele, sőt a termése is, majd főzzük fél óráig vízben.Szűrjük le adjunk hozzá 10 dkg káli szappant és hígítsuk, fel 10 liter vízzel majd permetezzük ki.Hatásos a káposztalepke a levéltetvek és más kártevők ellen is.

Zsurlólé: 30 dkg szárított vagy friss zsurlót főzzünk meg 3 liter vízbe kb. fél órán keresztül, majd ha kihűlt hígítsuk fel 5 x mennyiségű vízzel.A friss zsurlóból 1 kg –ot is felhasználhatunk, 10 liter vízzel hígítsuk főzés után.Hatásos a gombabetegségek ellen.

És amivel nagyon vigyázzunk:

Nikotin: 20 dkg dohányt tegyünk fel főni 10 liter vízbe majd 2 óráig főzzük lassan. Ezután hagyjuk, még állni 12 óráig majd adjunk hozzá 10 dkg káli szappant, és ötszörös hígításban permetezzük ki. Vigyázat a nikotin mérgező, még a bőrön keresztül is, védőkesztyű használata kötelező!Igen hatásos levéltetvek, pajzstetvek hernyók molyok és szívó kártevők ellen is.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése