
A paradicsom rendkívül egészséges, tápanyagokban és az antioxidáns hatású likopinban gazdag. Nagy adagban tartalmaz C-vitamint, A-vitamint és folsavat. Ugyanakkor alapvető hatása az antioxidáns hatás, amit a benne található alfa-liponsav, likopin, kolin, béta-karotin, folsav és lutein tartalmának köszönhet.
A benne található, a karotinoidok közé tartozó likopin adja a paradicsom, az élénk színét. Mivel a molekula nem tartalmaz oxigént, kémiai szempontból igen stabil vegyületet - nem bomlik el főzés hatására. Egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok.
Segíti az emésztést és oxálsav tartalma a gyomorsavtúltengés kellemetlen tüneteitől is megszabadít. Bátran alkalmazzuk emésztési zavarok és székrekedések esetén is.
Pakolásként: a vegyszermentes, összenyomkodott paradicsom, gyulladáscsökkentő hatása révén a zsíros arcbőr és a pattanások ősi ellensége! Nem csak külsőleg, hanem belsőleg is szépít, tisztítja a pórusokat és helyreállítja a bőr pH értékét. Gombák, kelések, fekélyek tisztítására, kezelésére, égési sérülésekre is alkalmas.
Macskajajra gyógyír: egy átbulizott éjszaka utána szervezet szinte könyörög a megváltásért! Egy nagy pohár paradicsomlé ilyenkor csodákra képes! A-vitamin és kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért és a májat!
Hatása a rák ellen: A benne lévő likopin antioxidáns hatású, lelassítja az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulását.
A legtöbb likopin a természetes napfényen érlelt paradicsomban található, viszont sokkal kevesebb van az üvegházban érlelt, illetve a még sárgás színű termésben, hiszen a paradicsom élénkpiros színét a likopin adja.
Paradicsom ültetése:

Kb 5-6 héttel később már ki is ültethetjük őket.
A paradicsom termését nagyban befolyásolja, hogy milyen távolságra ültetjük egymástól. Legalább 40 cm legyen, hogy érje a fény és a légmozgás is megfelelő legyen.
A cserépben nevelt paradicsom is sok termést tud hozni!
Amire itt figyelni kell, hogy megfelelő cserepet / ládát találjunk neki. Egy 25-30 cm mély kb elég lesz, ez a gyökerek megfelelő fejlődése miatt szükséges. Fontos, hogy megfelelő vízelvezető képességgel rendelkezzen, azaz legyenek megfelelő lyukak az alján. Ültetésnek a virágföld és a tőzegmoha keveréke jó lesz, hiszen könnyű, a vizet vezeti és magas a tápanyag tartalma.
Napos helyre tegyük, hiszen fontos a növekedésben és a termés beéréséhez.
Tippek:
Kertben és ládában történő nevelésnél egyaránt hasznos, ha már az ültetéskor megszórjuk tojáshéjjal.

Ládában való nevelésre a bokros fajták alkalmasabbak, de a futó / folyton növővel is meg lehet próbálkozni, ugyan úgy sikerrel járhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése