2016. március 26., szombat

Paradicsomot a szívnek!

Mindegy, hogy a paradicsomra zöldségként vagy gyümölcsként tekintünk, egy biztos, mindenkinek érdemes minél többet fogyasztania!

A paradicsom rendkívül egészséges, tápanyagokban és az antioxidáns hatású likopinban gazdag. Nagy adagban tartalmaz C-vitamint, A-vitamint és folsavat. Ugyanakkor alapvető hatása az antioxidáns hatás, amit a benne található alfa-liponsav, likopin, kolin, béta-karotin, folsav és lutein tartalmának köszönhet.
A benne található, a karotinoidok közé tartozó likopin adja a paradicsom, az élénk színét. Mivel a molekula nem tartalmaz oxigént, kémiai szempontból igen stabil vegyületet - nem bomlik el főzés hatására. Egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok.
Segíti az emésztést és oxálsav tartalma a gyomorsavtúltengés kellemetlen tüneteitől is megszabadít. Bátran alkalmazzuk emésztési zavarok és székrekedések esetén is.

Pakolásként: a vegyszermentes, összenyomkodott paradicsom, gyulladáscsökkentő hatása révén a zsíros arcbőr és a pattanások ősi ellensége! Nem csak külsőleg, hanem belsőleg is szépít, tisztítja a pórusokat és helyreállítja a bőr pH értékét. Gombák, kelések, fekélyek tisztítására, kezelésére, égési sérülésekre is alkalmas.
Macskajajra gyógyír: egy átbulizott éjszaka utána szervezet szinte könyörög a megváltásért! Egy nagy pohár paradicsomlé ilyenkor csodákra képes! A-vitamin és kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért és a májat!
Hatása a rák ellen: A benne lévő likopin antioxidáns hatású, lelassítja az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulását.

A legtöbb likopin a természetes napfényen érlelt paradicsomban található, viszont sokkal kevesebb van az üvegházban érlelt, illetve a még sárgás színű termésben, hiszen a paradicsom élénkpiros színét a likopin adja.

Paradicsom ültetése:

Március végén, április elején érdemes elültetni a magokat. Ültetésre a nedves virágföld, vagy a tőzeg is megfelel. A magokat kb. 6 mm mélyre ültessük. Tartsuk fényes, meleg helyen. A legjobb, ha a meleget alulról kapja. Igyekezzünk az öntözési is úgy megoldani, hogy alulról szívja fel a vizet. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor vigyázzunk, hogy a kis paradicsomszárakat ne érje víz. Egy közepes cserépbe egymástól lehető legtávolabb 3 lyukat csináljunk, és lyukanként 2 magot tegyünk bele. Előfordulhat ugyan is, hogy az egyik nem fog kihajtani. A földet folyamatosan tartsuk nedvesen.
Kb 5-6 héttel később már ki is ültethetjük őket. 
A paradicsom termését nagyban befolyásolja, hogy milyen távolságra ültetjük egymástól. Legalább 40 cm legyen, hogy érje a fény és a légmozgás is megfelelő legyen.

A cserépben nevelt paradicsom is sok termést tud hozni!

Amire itt figyelni kell, hogy megfelelő cserepet / ládát találjunk neki. Egy 25-30 cm mély kb elég lesz, ez a gyökerek megfelelő fejlődése miatt szükséges. Fontos, hogy megfelelő vízelvezető képességgel rendelkezzen, azaz legyenek megfelelő lyukak az alján. Ültetésnek a virágföld és a tőzegmoha keveréke jó lesz, hiszen könnyű, a vizet vezeti és magas a tápanyag tartalma. 
Napos helyre tegyük, hiszen fontos a növekedésben és a termés beéréséhez. 

Tippek:

Kertben és ládában történő nevelésnél egyaránt hasznos, ha már az ültetéskor megszórjuk tojáshéjjal. 
Egyszerű folyamat: Ha a konyhában tojást használunk, a héját mossuk alaposan ki, majd szárítsuk meg. Akár sütőben ha gyorsan végezni akarunk vele, akár szabadban. Ha ez megvan tegyük egy zacskóba, majd fakanállal vagy sodrófával törjük össze apró darabokra és szórjuk a paradicsom töve köré. A tojáshéj rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ami fontos a növény növekedésében. számoljunk vele, hogy a bomlási ideje 5-6 hónap! 

Ládában való nevelésre a bokros fajták alkalmasabbak, de a futó / folyton növővel is meg lehet próbálkozni, ugyan úgy sikerrel járhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése