2016. március 23., szerda

Szeretnél megszabadulni az allergiádtól? Egyszerűbb, mint gondolnád!

A fekete kömény apró magja sokkal többet rejt magában, mint egy hétköznapi fűszer. Csak kevesen tudják, hogy egészséges, zsírsavakban gazdag olajat is sajtolnak belőle, amely nagyban hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

A Nyugat-Ázsiában őshonos fekete köménymag gyógyhatását már évszázadok óta használják, sőt, még Tutanhamon sírjában is találtak belőle. Az ókori gyógyításban is nagy szerepet kapott a görögöknél és az egyiptomiaknál is, akik a fáraók aranyának is nevezték.

A növény a mákhoz hasonló tokokat képez, ezekben fejlődnek a különleges fűszeres illatú és ízű fekete magok. Az évezredek során beigazolódott sokoldalúsága. A magjából sajtolt olaj magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszer védekezőképességét. A legfontosabb aktív hatóanyag a Crystalline Nigellone. Emellett még van benne béta szitoszterol, timokinon, palmitinsav, palmitoleinsav, sztearinsav, mirisztinsav, linolsav, protein, B1-, B2-, B3- vitamin, folsav, kalcium, réz, vas, foszfor és cink.


Az allergia ellensége A sokak életét megkeserítő pollen- és porallergia ellen ajánlott szerek már a kialakult tünetekre nyújtanak enyhülést. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha ki sem alakulnának ezek a kellemetlen tünetek?
Ennek eléréséhez, már az allergiaszezon kezdete előtt el kell kezdenünk a megelőzést. A fekete kömény magja csökkenti az asztmás rohamok számát és enyhíti azok lefolyását. Fél- egyéves kúrával akár minimálisra is csökkenthetők e kellemetlen betegség tünetei. Azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek csak reggelente jelentkeznek asztmatikus jellegű panaszai. A fekete köménymag csökkentheti a szénanátha, a pollen-, a por-, az állatszőr-, sőt, még az ételallergia tüneteit is!

Gyulladáscsökkentő hatása, valamint erős vírus- és baktériumölő tulajdonsága révén, megfázás és a tüdőgyulladás kiegészítő kezeléseként javasolják alkalmazását. Nemcsak a felső légutak segítője! Kiválóan serkentheti az emésztési folyamatokat, puffadás gátló és egyben szélhajtó tulajdonságú is. Segíthet feloldani és kiüríteni a letapadt nyálkákat a belekben. Emellett gyomor- és bélhurut esetén is gondolhatunk használatára, valamint az elgombásodott bélrendszer megtisztítására is alkalmas.

Bőrbetegségek kezelésére olaját mind belsőleg, mind külsőleg érdemes alkalmazni. Külsőleg vékonyan felkenve az adott testfelületre, így kezelhető a pikkelysömör, az atópiás ekcéma, a neurodermatitisz illetve a pattanások és az aknék. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén a nőgyógyászati és hasnyálmirigy gyulladásos tüneteit is enyhítheti.


Tanulmányok szerint antioxidáns tartalma miatt a fekete köménymag-olaj remek gyulladáscsökkentő és egyben rákmegelőző csodaszer. Nem csak elpusztítja a daganatos sejteket, de az egészséges sejteket is arra ösztönzi, hogy ne hagyják elszaporodni a betegséget okozó társaikat. A leukémia, az agy-, a mell-, prosztata-, vastagbél-, hasnyálmirigy- és méhnyakrák kezelésében is kitűnő eredményeket értek el vele. - számol be róla a kiskegyed.blikk.hu

1 megjegyzés: