2016. március 28., hétfő

Így alakítsd konyhakerted

Ha nem rendelkezel kerttel vagy erkéllyel, de a konyhaablakodban vagy a konyhapulton még elférne egy cserép vagy balkonláda, alakítsd ki saját konyhakerted!
Hányszor fordult már elő, hogy nézted a különböző "főzős" műsorokat, és azt hallottad, hogy használjunk friss rozmaringot? Vagy amikor a bolognai tetejére a friss bazsalikom levelet felhelyezték hányszor futott már össze a nyál a szádban?
Itt az ideje, hogy te is ízletesebbnél ízletesebb ételeket alkoss, saját, friss fűszernövényeid felhasználásával. Felejtsd el az előregyártott, szárított fűszereket! Próbáld ki a frisset és meglátod, csak ezt fogod ezután használni!


Hogyan kezdjek hozzá? Jöhet jogosan a kérdés. Nézzük lépésről lépésre!


Első lépésben gondoljuk át, melyik növénynek milyen igényei vannak, és hasonlítsuk össze őket. Az ugyan abba az edénybe ültetett növényeknek legyenek hasonlóak az igényeik, mint például a fényigénye, víz, pára, talajösszetétel. egy edénybe mérettől függően akár többet is ültethetünk. Vigyázzunk rá, hogy ne zsúfoljuk őket össze, mert akkor idővel elnyomják egymást.

Második lépésben válasszuk ki a megfelelő edényt. Ha már tudjuk, hogy mennyi növényt szeretnénk egyszerre bele tenni, válasszunk olyat amibe elférnek és maga az edény is elfér, nem lesz útban az elkövetkező időkben. Ha meg van a megfelelő, gondoskodjunk a vízelvezetésről. Az edény alján legyen pár lyuk, melyen keresztül a felesleges folyadék eltávozhat.
Érdemes még kavicsot, vagy törött cserepet szórni az aljára a még jobb elvezetés érdekében.

Harmadik lépésben, gondozzuk őket megfelelően, hogy minél szebbek legyenek. Vágjuk vissza rendszeresen azokat, amelyek már túl nagyra nőnének, bár ezzel nem lesz probléma, mert újra élvezetessé fog válni a főzés a friss hozzávalók hatására!

Egyaránt próbálkozhatunk a magról ültetéssel, a palántázással (avagy plántálás, ki hogy mondja) vagy gyökereztetéssel. A legtöbb szupermarketben már pár száz forintért lehet kapni különböző cserepes fűszernövényeket.

Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése