2016. március 6., vasárnap

Medvehagyma - Az étvágy javítására!

A medvehagyma (Allium ursinum) erdők mélyén vagy árnyékos ligetekben él, tavasszal, mint egy hófehér szőnyeg úgy terül el a virágzó medvehagyma az erdő alján.

Levelei leginkább a gyöngyvirág levelire hasonlít, ám illata könnyen felismerhetővé teszi, hiszen jellegzetes fokhagyma illatot áraszt, amely már messziről érződik. Zsenge leveleit még áprilisban vagy május elején érdemes leszedni, hiszen akkor még a fokhagyma szag is visszafogottabb és a levelek is kevésbé rostosak.

A medvehagyma főbb hatásai: étvágyjavító, szélhajtó, gyomor és béltisztító, bélféregűző, koleszterincsökkentő, enyhíti a reumás panaszokat, vesetisztító, erős méregtelenítő, csökkenti a magas vérnyomást, frissíti a memóriát, potencianövelő. A medvehagymát ültethetjük saját kertünkbe is, de tavasszal a piacon csokrokban árulják pár száz forintért.

A levelekből készíthetünk biolevet, amelyet gyümölcscentrifugával tudunk kinyerni, az így kinyert lé tisztítja a vesét, és méregteleníti a szervezete. Akinek van a kertjében medvehagyma, és nem tudja az összes levelet tavasszal felhasználni, töltse, őket egy tiszta üvegbe majd öntse fel olajjal vagy 40%-os tiszta alkohollal, és két hétig tartsa meleg helyen.

Az olaját főzéshez és sütéshez is felhasználhatjuk, az alkoholos kivonatot pedig kevés vízbe oldva 10-12 cseppenként javítja a memóriát és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése