2016. március 22., kedd

Lenmag - Természetes gyógyír mindenre!

Lenmag - Természetes gyógyír mindenre!

A lenmagot már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként. Erre jó bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra.

A növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magas növő, egyéves, kék virágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik. A növény szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el, sárgásbarna olajos magjai, toktermésben fejlődnek. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A len magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra.

A lenmagnak két fő típusa van, a sötétbarna és az aranyszínű, ezek összetételükben majdnem teljesen megegyeznek. A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmazza.

A lenmag hatóanyagai

Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, és ásványi anyag-tartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum és króm is van benne. 100 gramm lenmag kalóriatartalma 450, 28 gramm rostot, 41 gramm zsírt és 20 gramm fehérjét tartalmaz.

A lenmag bőségesen tartalmaz természetes olajokat, ráadásul olyan omega-3 zsírsavakat, melyekről számos kutatás bizonyította, hogy az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, és jótékony hatással van a szívünk, az agyunk, a bőrünk állapotára.

A lenmag gyógyhatása

A népi gyógyászat különböző formákban tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurutnak az enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig.

Ajánlják természetes gyulladásgátlónak is, például külsőleg ekcéma, bőrgyulladások, kelések, furunkulusok kezelésére, de belsőleg is, a legkülönbözőbb légző- és emésztőszervi megbetegedések esetén is a nyálkahártyák regenerálására.

Az egyik legjobb szer bélbetegségek ellen, elsősorban a székrekedés ellenszereként alkalmazható. A lenmagból készült tea a menstruációs görcsöket is enyhíti és a prosztatabajok ellen is javasolt.

Gazdasági haszna

Lenolajkence

A len magjából hideg és meleg sajtolással (extrahációval) is nyernek ki zsíros, száradó olajat. Ez a festékgyártásban leggyakrabban használt és legismertebb növényi olaj. A festékek értékes kötőanyag alkotórésze, a felhasználásával készült festéknek nemcsak rugalmasságot, hanem jó terülő képességet biztosít. A lenolaj önmagában nagyon lassan szárad (3-8 nap), és erősen besárgul. Ennek javítására a préselés után víztelenítési, nyálkátlanítási, fehérítési és savtalanítási eljárásokat használnak. Szárító adalék hozzáadásával pedig a száradási idő 1/5–1/8-ára csökkentik. Az ilyen javított, finomított minőségű anyagot lenolajkencének, vagy firnisznek nevezik.

Lenolaj

A standolaj lenolaj sűrűre főzésével előállított, értékes kötőanyag a lakkokhoz, lazúrokhoz és falfestékekhez – a lenolaj hő hatására polimerizálódott változata. A főzést levegőtől elzárva, 290–300 °C-on végzik. A standolajos bevonatok időjárás- és vízállósága lényegesen jobb, mint a lenolajé. Az előállított lakkfilmek kevésbé sárgulnak, rugalmasabbak és ellenálló-képesebbek, fényesebbek és jobb terülési tulajdonságokkal rendelkeznek. A kezeletlen lenolajjal készített bevonatokkal szemben, vízben gyakorlatilag nem duzzadnak. A lenolaj-zsírsav lenolajból glicerin lehasításával nyert természetes zsírsav. Adagolása a földfestékek, ásványi pigmentek használhatóságát javítja.

Káliszappan

Tiszta lenolajból kálilúggal, vagy hamuzsírral való elszappanosítással állítanak elő, vízben gyengén oldódó, könnyen lebomló, ápoló hatású tisztítószert, ezt lenolaj-káliszappan, vagy csak egyszerűen káliszappan néven ismerjük.

Fogyasztási módjai

Egészben
Az aprítatlan lenmagokat sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva használják, a hatás 12 óra elteltével jelentkezik. Felhasználják még sütőipari termékek díszítésére, mellyel a termék beltartalmi értékét is növelik.

Őrölve
Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel esetleg sóval vagy fahéjjal is ízesítve.

Sajtolva
Mivel nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek diétájában, a nyersen préselt olajat fogyasszák salátára, illetve túróval. A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer boltokban beszerezhető. Hideg ételek, saláták ízesítésére fűszerolajként használható. Ajánlott mennyiség: 1-2 evőkanál.

Lenmagtea
Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. Mivel kemény, zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át.

Két evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk 3 dl hideg vízbe, majd hagyjuk 20-25 percig duzzadni. Ezt követően kissé melegítsük fel, majd szűrjük le. Székrekedés esetén kortyonként fogyasszuk.

Borogatás
3-6 evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk mullzsákocskába, forrázzuk le, és tegyük a beteg testrészre bőrfekélyek, furunkulusok esetén.

Ellenjavallt
Kéksav-tartalma (hidrogén-cianid) miatt csecsemőknek, kisgyerekeknek nem adható! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el!

Forrás: Házipatika.com, Wikipedia.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése